Warning: Illegal string offset 'id' in /home/romi/public_html/wp-content/themes/magazinum/single.php on line 4 Warning: Illegal string offset 'id' in /home/romi/public_html/wp-content/themes/magazinum/single.php on line 4 Warning: Illegal string offset 'id' in /home/romi/public_html/wp-content/themes/magazinum/single.php on line 4 Warning: Illegal string offset 'id' in /home/romi/public_html/wp-content/themes/magazinum/header.php on line 108 Warning: Illegal string offset 'id' in /home/romi/public_html/wp-content/themes/magazinum/header.php on line 108 Warning: Illegal string offset 'id' in /home/romi/public_html/wp-content/themes/magazinum/header.php on line 108 » Ion Mincu (arhitect, 1852 - 1912)
Artă, Repere culturale românești — 1 martie, 2012 0:41

Ion Mincu (arhitect, 1852 - 1912)

Publicat de
 

Unul dintre numele de reper in arhitectura romaneasca ramane Ion Mincu, nascut in 1852 in Focsani, judetul Vrancea,unde isi incepe formarea intelectuala, inconjurat de un peisaj arhitectonic influentat de stilul brancovenesc, caracterizat de constructii bogat ornamentate, cu scari exterioare si bolte, asa cum este, de exemplu, Palatul Mogosoaia. Absolvent al Scolii Nationale de Poduri si Sosele din Bucuresti, proaspatul inginer Ion Mincu decide sa plece la Paris, unde studiaza la Scoala de Arte Frumoase si este remarcat pentru talentul sau de arhitect, obtinand premiul Societatii Centrale a Arhitectilor Francezi.

 In atmosfera de efervescenta culturala care se nastea in Romania, existau doua curente culturale: imprumuturile din alte culturi si promovarea si afirmarea valorilor nationale. Catre acest din urma curent cultural inclina si Ion Mincu, care se hotaraste sa revina in tara, pentru a promova un nou stil arhitectonic, inspirat de elemente specific romanesti. Stilul pe care il va crea si promova arhitectul Ion Mincu poarta denumirea de stil neoromanesc, imbinand in principal elemente din:

  • arhitectura  rurala, de unde preia elemente ca foisorul si cerdacul
  • arhitectura veche romaneasca, de unde preia elemente ca ornamentatia exterioara bogata si coloanele scurte
  • arhitectura bisericeasca, de unde preia elemente ca planimetria curtii interioare si folosirea stucaturii

Printre cele mai cunoscute lucrari arhitectonice ale lui Ion Mincu se afla Casa Lahovari, Casa Vernescu,  Scoala centrala de fete, Bufetul de la Soseaua Kiseleff (toate in Bucuresti), Vila Robescu in Sinaia, Palatul Administrativ din Galati etc. Stilul creat de Ion Mincu va influenta creatia altor arhitecti de valoare, cum au fost Petre Antonescu si Nicolae Ghica-Budești.

Ion Mincu a fost profesor la Scoala Superioara de Arhitectura, transformata azi in Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” . Nici viata politica nu i-a fost straina, fiind deputat in Parlamentul Romaniei. Deasemenea, acesta s-a implicat in afirmarea statutului profesional al arhitectilor din Romania, ca membru si apoi presedinte al Societatii Arhitectilor Romani, intre 1903 si 1912, cand se stinge din viata.

  • Distrubuie:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
Warning: Illegal string offset 'id' in /home/romi/public_html/wp-content/themes/magazinum/footer.php on line 4 Warning: Illegal string offset 'id' in /home/romi/public_html/wp-content/themes/magazinum/footer.php on line 4 Warning: Illegal string offset 'id' in /home/romi/public_html/wp-content/themes/magazinum/footer.php on line 4