Vine un moment în viață când trebuie să tragem linie și să adunăm. Concluzia te poate umple de mulțumire sau te poate dezamăgi profund.
Până acum campania “Istorie și Legendă” ne-a adus numai bucurii și aprecieri. Prin acest proiect încercăm pe cât posibil să-i facem pe români conștienți de elementele de identitate națională ale României, încercăm să-i învățăm și într-un fel să-i educăm. Descendența istorică, limba, cultura, obiceiurile, tradițiile nu ar trebui ignorate, ci iubite și apreciate.
Până în momentul de față am finalizat cu succes două proiecte: „
Castrul Jidova – Pecetea civilizaţiei romane în Dacia” şi „
Castelul Corvinilor – Istorie şi Legendă”, ambele finanțate prin fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional REGIO – Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Primul proiect a cuprins spectacolul
“Românii de la marginea Imperiului” care a readus la Castrul Jidova-Câmpulung Muscel eroii legendari ai Daciei. Spectacolul a cuprins scene de luptă prin care a fost prezentată cucerirea Daciei de către romani și a fost pusă în scenă legenda sinuciderii regelui Decebal. La spectacol au fost prezenți peste 2000 de oameni, iar reacțiile au întrecut orice așteptare.
Al doilea proiect ne-a adus încă și mai multă bucurie, de data aceasta destinația a fost Hunedoara, mai precis Castelul Corvinilor, un loc încărcat de mister și nenumărate legende. Spectacolul final
“Umbre și eroi” a strâns aproximativ 5000 de spectatori care au urmărit reproducerea asediului Cetății Belgradului de către turcii lui Mehmed al II-lea. Atât noi cât și spectatorii am ajuns la concluzia că au fost cinci zile de poveste și sperăm ca anul viitor să muncim din greu pentru a doua ediție a acestui festival.
Un alt proiect vizează
eroii istorici pe care atât cât putem încercăm să-i păstrăm vii în amintirea românilor, eroi precum Mihai Viteazul, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare, Iancu de Hunedoara prind viață prin desen și prin articolele dedicate lor.
Și nu ne oprim aici, în momentul de față lucrăm la un nou proiect
“Teatru istoric în școli”, proiect ce are ca scop promovarea valorilor istorice și a valorilor culturale românești. Activitățile constau atât în spectacole de teatru istoric care aduc în scenă eroi și momente semnificative ale Istoriei României, cât și în piese de teatru cu elemente de mitologie și folclor românesc. Ne dorim foarte mult ca interesul pentru Istoria României al generațiilor viitoare să crească, pentru că așa cum bine știm “
Un popor care nu-și cunoaște istoria este obligat să o repete”
Momentan suntem în evaluare cu un al treilea proiect finanțat prin fonduri europene și anume „
Cetatea Râşnov – Istorie şi Legendă”.
Așadar am tras linie și suma realizărilor nu poate decât să ne bucure și să ne dea curajul și puterea de a merge mai departe, dar mai ales credința că oamenii nu vor să-și uite rădăcinile, nu vor să dea uitării trecutul cu eroii săi.