Warning: Illegal string offset 'id' in /home/romi/public_html/wp-content/themes/magazinum/page.php on line 4 Warning: Illegal string offset 'id' in /home/romi/public_html/wp-content/themes/magazinum/page.php on line 4 Warning: Illegal string offset 'id' in /home/romi/public_html/wp-content/themes/magazinum/page.php on line 4 Warning: Illegal string offset 'id' in /home/romi/public_html/wp-content/themes/magazinum/header.php on line 108 Warning: Illegal string offset 'id' in /home/romi/public_html/wp-content/themes/magazinum/header.php on line 108 Warning: Illegal string offset 'id' in /home/romi/public_html/wp-content/themes/magazinum/header.php on line 108 » Valori în care credem

Valori în care credem

 Valorile în care credem și pe care le promovăm s-au situat întotdeauna în centrul discuțiilor din societatea și cultura românească. De la critica hainelor „nemțești” ce au înlocuit portul popular la discuțiile din perioada de început a istoriei moderne a României, privind moda imitațiilor literare în defavoarea creațiilor care să păstreze specificul național, dar și a stâlcirii limbii „ca un fagure de miere”, culminând în perioada interbelică cu o serie de atitudini culturale care s-au situat de la a păstra tradițiile și a respinge orice noutate de import la promovarea către exteriorul țării doar a acelor elemente ce s-ar fi încadrat tendințelor actuale europene, valorile în care credem revin din nou în centrul discuțiilor contemporane, arătând că, pentru România, spiritul veacului pare a recicla permanent aceeași întrebare: poate o țară mică să producă și să dezvolte valori perene, capabile de a se înscrie într-un circuit valoric umanist universal?

„Toate-s vechi și nouă toate” pare a ne aduce aminte Mihai Eminescu, tot mai ascuns și pierdut de contemporanii noștri în galeria unor valori naționale pe care, din păcate, praful se așterne tot mai des, în favoarea unor importuri care nu mai au nimic în comun cu identitatea națională, de cele mai multe ori folosite din ignorarea și lipsa de promovare a valorilor naționale, principalele valori în care noi credem.

Astfel, membrii A.P.I.R. au în comun dorința de a readuce în atenția poporului român acele elemente care sunt piatra unghiulară a însăși existenței sale: elementele de istorie reală, nemistificată; limba românească, organism viu și încercând să respire într-o atmosferă de sufocare lingvistică de import; nenumăratele comori de creație artistică,muzicală și literară ale poporului român, atât pe filiera folclorică, cât și pe cea a creației culte.

A.P.I.R. crede în perenitatea valorilor mai sus enumerate și luptă pentru promovarea lor, din credința că ceea ce are capacitatea de a integra românitatea ca valoare în universal constă tocmai în elementele sale definitorii.

Toate valorile materiale, concretizate în obiective ale proiectelor și a căror punere în practică e măsurabilă, sunt susținute de un set de valori umaniste, care stau la baza creării A.P.I.R. și operează în toate alegerile acesteia: membri, colaboratori, inițierea și desfășurarea proiectelor. Valorile umaniste cuprind în primul rând valori morale: demnitatea, onoarea, onestitatea, responsabilitatea, dreptatea și corectitudinea, respectarea valorilor moral - creștine în general. În al doilea rând, așa cum arată statutul asociației, în cadrul acesteia nu sunt agreate sub nicio formă violența, discriminarea, comunismul sau orice fel de dictatură, existând credința fermă că nu va încălca și nu va susține niciodată încălcarea egalității și a  libertăților umane personale și de grup.

În oricare din acțiunile sale, Asociația pentru promovarea istoriei României va rămâne permanent devotată valorilor sale, pentru a căror punere în practică militează în formele permise de lege.

 

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/romi/public_html/wp-content/themes/magazinum/footer.php on line 4 Warning: Illegal string offset 'id' in /home/romi/public_html/wp-content/themes/magazinum/footer.php on line 4 Warning: Illegal string offset 'id' in /home/romi/public_html/wp-content/themes/magazinum/footer.php on line 4